Atrandant Žiemgalą ir šventvietes
top of page

Atrandant Žiemgalą ir šventvietes

Rankose laikant naują knygą, skirtą Žiemgalos šventvietėms, apima nuostabus jausmas: kiek daug atrasta, pažinta, išpasakota. Šiame darbe man daug padėjo bičiuliai bendražygiai, vietos šviesuoliai ir kraštiečiai, tad norisi tikėti, kad jie jau žino kokios svarbios ir brangios išlikusios baltų šventvietės; žinau ir aš, kad šiandien jos saugesnės, negu prieš porą metų pradėjus rinkti šias žinias.

Naujosios knygos, skirtos Pakruojo savivaldybės šventvietėms, viršelis.

Nuo 2017 m. sausio iki 2018 m. rugpjūčio aplankiau daugiau kaip 150 vietovių (kaimų, viensėdžių, miškų, pelkių, paupių), jose - dešimtis konkrečių vietų. Iš viso knygoje, kuri turi platų įvadą ir žemėlapiais, nuotraukomis, piešiniais išmargintą sąvado dalį, aprašytos 333 Pakruojo r. šventvietės ir šventviečių požymių turinčios vietos; taip pat skelbiami Joniškio r. sąvado papildymai ir patikslinimai.

Išskirtinės vertės šventvietės Pakruojo savivaldybėje (išlikusios, lankytinos)

Į klausimą kas man įsiminė labiausiai ir kurios Pakruojo šventvietės yra išskirtinės, atsakyti nėra paprasta. Savivaldybėje, kurioje plyti tūkstančiai hektarų numelioruotų ir (arba) dirbamų laukų, vis dėlto išliko daug ir įvairių šventviečių, kurių ištakos - senovės žiemgalių religija!

Pažvelgus į išskirtinę vertę turinčių, kertinių krašto šventviečių žemėlapį, kyla noras leistis į vienos dienos ar viso savaitgalio kelionę vien tam, kad atrastum šias nuostabias vietas asmeniškai, pabūtum ten, kur šventybė taip arti - toks aukštas dangus ir tokia žemė žema.


Visos įdomios, seniausios ir švenčiausios Lietuvos vietos gali tapti Jūsų asmeninės kelionės objektais - kviečiame užsakyti ekskursijos maršrutą arba kelionę su vadovu savo šeimai, bičiuliams ir bendradarbiams!


Numatoma, kad knyga, kurią išleido Prigimtinės kultūros institutas su daline Lietuvos kultūros tarybos parama, bus platinama knygyno Humanitas tinkle. Nekantraujantys ir taupantys taip pat gali teirautis elektroninio pašto adresu: vykintas.vaitkevicius@gmail.com


390 peržiūrų
bottom of page