Kurios iš 864 baltų paveldo vietų Lietuvoje spindi ryškiausiai?
top of page

Kurios iš 864 baltų paveldo vietų Lietuvoje spindi ryškiausiai?

Pietų Latvijoje ir Šiaurės Lietuvoje jau nubrėžtos tarptautinio Baltų kultūros kelio kryptys ir pirmieji turistiniai kuršių, žiemgalių ir sėlių ratai. Nors į šią erdvę patenka tik šešios Lietuvos apskritys (Kauno, Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Panevėžio, Utenos), tačiau atliktas čia esančių baltų paveldo vietų vertinimas pateikė įdomių rezultatų.


Buvo įvertintos iš viso 864 asmeniškai išžvalgytos arba literatūroje aprašytos vietos, turinčios turistinės traukos objekto požymių. Tokiais laikoma archeologinė, mitologinė, istorinė, visuomeninė reikšmė, išvaizda, pritaikymas lankymui ir kai kurie kiti požymiai. Ryškiausiai suspindėjo šie piliakalniai, šventkalniai, šventieji ąžuolai, akmenys, ežerai ir šaltiniai (žr. žemėlapį).

Baltų kelias Lietuvoje: TOP20 vietų Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Telšių ir Utenos apskrityse. (Papiliakalnės (Ginučių) piliakalnis ir Ladakalnis pažymėti kaip viena vieta). Braižė V. Vaitkevičius.

Priežastys, kodėl vienos vietos spindi labiau už kitas, ne visada vienodos. Šatrijos kalnas, Birutės kalnas, Puntukas pildo visus keliautojų troškimus. Galbūt kažkam netikėta vienoje gretoje matyti Platelių ir Sartų ežerus. Bet jie yra išskirtinės baltų paveldo ir tikrų tikriausios turistinės traukos vietos.

Pavyzdžiui, Ugionių šaltinius, Skudutiškio šventvietę, Jurgaičių piliakalnį (Kryžių kalną) ir Užpalių Krokulės šaltinį aukštyn „trūkteli“ šioms vietoms rodomas Katalikų bažnyčios dėmesys (visuomeninė reikšmė). Kitoms vietoms dažnai trūksta išsamesnių archeologinių ir istorinių tyrimų, kurie atskleistų svarbą, suteiktų žavesio. Pritaikymas lankymui - kad būtų nors viena vienintelė kelio nuoroda ar prašienautas takas - dar vienas opus klausimas.


Ateityje laukia baltų paveldo vietų vertinimas likusioje Lietuvos dalyje. Tačiau pabrėžtina, kad ne tik mums reikia vietų, kur nuvykti, pabūti, bet ir vietoms reikia žmonių - jų spindesį lemia ne vien formalieji kriterijai, bet ir lankytojų, valdytojų, tyrinėtojų rodomas dėmesys bei dedamos pastangos.



Kviečiame keliauti su „Vykinto keliais“ ir atrasti daug įstabių baltų kultūros vietų. Apie artėjančias ekskursijas plačiau rasite čia.

Vietos, kurių dar nesame įtraukę į artimiausius planus, gali tapti Jūsų asmeninės kelionės objektais - užsakykite kelionės maršrutą arba kelionę su vadovu savo šeimai, bičiuliams ar bendradarbiams!




1 342 peržiūros
bottom of page