Laimės slėnis - ieškantiems laimės ir sveikatos
top of page

Laimės slėnis - ieškantiems laimės ir sveikatos

Atnaujinta: 2019-07-31

Laimės slėniais be mažiausios abejonės gali būti vadinamos visos mus įkvepiančios ir stiprinančios vietos. Vardas toks gražus ir talpus, kad taip pat gali būti suteiktas gyvenamųjų namų kvartalams, bendruomenių ir visos tautos sueigų vietoms. Žinoma, su sąlyga, jeigu tos vietos tikrai laimingos, jeigu laime ten dalijamasi.


Utenos krašte, Narkūnų piliakalnio papėdėje, abipus Vyžuonos upelio, plyti Laimės slėnis su Sveikatos versme, kurių ištakos - gilioje senovėje.

Vartai į Laimės slėnį, vedantys pro Narkūnų piliakalnius. Daivos Vaitkevičienės nuotrauka, 2010 m.

Uteniečiai namuose saugo prieš kelis dešimtmečius atsitiktinai upelio vagoje surastą apie 3000 metų senumo akmeninį gludintą kirvelį. Jis sietinas su archeologų jau plačiai tyrinėto Narkūnų piliakalnio gyventojais, tačiau kirvelio radimo aplinkybės ir gera jo būklė verčia manyti, kad dirbinys (Perkūno kulka) kitados buvo paaukotas dievams.

Prieš kelis dešimtmečius Vyžuonos upelio vagoje surastas akmeninis kirvelis. D. Vaitkevičienės nuotrauka, 2018 m.

Į klausimą kaip Narkūnuose laimė buvo ir iki šiol gali būti patirta, atsako duomenys apie Sveikatos versmę Vyžuonos pakrantėje ir žinios apie kitus panašius baltų kraštų šaltinius: pati laimė tekanti kaip vanduo, likimas vingiuoja kaip upė, šlakstymo ritualais laimė gali būti pagausinta, o vandeniu nupraustos nelaimės. Šventų šaltinių vanduo teikia sveikatą, grožį, jaunystę ir leidžia nuspėti likimą!


Sveikatos versmės akis. V. Vaitkevičiaus nuotrauka, 2008 m.

Norinčius pamatyti Laimės slėnį ir kitas "laimingas vietas", kviečiame į ekskursiją! Plačiau žr. https://www.vykintokeliai.lt/art-jancios-ekskursijos

307 peržiūros
bottom of page