„Vykinto kelių“ žemėlapis: kur keliavome pirmaisiais metais?
top of page

„Vykinto kelių“ žemėlapis: kur keliavome pirmaisiais metais?

„Vykinto keliai“ švenčia pirmąjį gimtadienį, tad atėjo laikas nubraižyti ir visų surengtų ekskursijų žemėlapį. Taip, jame daug vietos užima užrašai - pavadinimų pirmieji žodžiai, tačiau kelionių skaičius taip pat nėra toks jau mažas.

Vykinto kelių kelionių lengvaisiais automobiliais, pasivaikščiojimų ir pėsčiųjų žygio žemėlapis (2018 m. rugsėjis - 2019 m. rugsėjis). V. Vaitkevičiaus brėžinys

Iš viso per 12 mėnesių buvo sukurtos 22 originalios kelionės lengvaisiais automobiliais (surengtos 32 kartus, mat kai kurios buvo kartojamos 2-3 kartus), dar 11 pasivaikščiojimų (surengta - 15) ir vienas žygis pėsčiomis Šventosios pakrantėmis Anykščių rajone.


Paprastai tai buvo vienos dienos ekskursijos, išskyrus „Šventosios ugnies“ kelionę birželio mėnesį prie Šatrijos, kuri išsitęsė per visą savaitgalį. Pasivaikščiojimai, suprantama, trukdavo trumpiau - po 2-3 valandas.


Daugiausiai keliauta Vilniaus, Utenos ir Kauno apskrityse. Ir tenka pripažinti, kad būtent Vilniuje gyvena daugiausiai mūsų keliautojų. Jų amžius labai įvairus, tad vidurkį išvesti būtų sunku. Kelionėse dalyvavo ir moksleiviai, ir jų tėvų, kai kuriais atvejais - senelių karta.


Dauguma išbandytų maršrutų sugulė į "Vykinto kelių" ekskursijų sąrašą, iš kurio renkasi norintys keliauti su draugais, šeima ar bendradarbiais. Taip pat ir mokytojai su moksleiviais. Žinoma, šis sąrašas kas mėnesį vis pildysis...


Šventybrasčio šventvietės ąžuolai (Kėdainių r.). Ievos Stachovaitės nuotrauka, 2019 m.

Ta pačia proga reikština mintis, kad baltų paveldo pasaulis yra neaprėpiamai didelis ir platus, o tokio pobūdžio kelionių niša dar labai siaura. Tai susiję su daugeliu veiksnių ir aplinkybių, iš kurių minėtina, deja, žema baltų paveldo socialinė vertė. Reta vieta yra sutvarkyta, pritaikyta lankymui ir prižiūrima. Lietuvoje keliauti prie piliakalnių, pilkapių ar šventviečių nėra koks nors prestižo reikalas; tą dažniausiai daro pavieniai keliautojai, turintys tvirtą vertybinį pagrindą, žinantys kas jiems rūpi ir ko ieško.


„Vykinto keliai“ - svetainė, tinklaraštis, ekskursijos, pasivaikščiojimai ir paskaitos - turtina žinias, prisideda prie viešosios nuomonės ugdymo, tačiau siekiant didesnio poveikio ir ypač sklaidos toliau nuo sostinės, to per maža. Kviečiame šio svarbaus ir prasmingo darbo imtis kartu!





337 peržiūros
bottom of page